29 березня 2014 р.

Перемишль, Польща


Перемишль - маленьке, яскраве містечко, яке розташувалося за 7 км вд україно-польського кордону.



Коли потрапляєш в центр міста, то одразу звертаєш увагу на вежу. Це годинникова вежа заввишки 34 м, яка була збудована у 1775-1777 роках. Будвництво фінансував фонд греко-католицького єпископа Атанасія Шептицького. У Перемишлі в кінці XVIII ст. планували побудувати греко-католицьку церкву. Тож ця вежа мала бути дзвіницею при церкві. І храм таки почали зводити за підтримки імператриці Марії Терези Габсбург, але після її смерті будівельні роботи припинились. Згодом вежу обладнали годинниковим механізмом, а зведення храму більше не відновлювалось. Починаючи з 1996 року у вежі функціонує музей дзвонів та люльок. Адреса: м. Перемишль, ul. Władycze 3.









Кафедральний собор Української греко-католицької церкви збудований єзуїтами у 1626-1632 роках. Після скасування закону єзуїтів цісарем Йозефом, храм був занедбаний і з 1820 року використовувався як складське приміщення. У 1904 році в сакральній споруді відновили правлення богослужінь за римо-католицьким обрядом. З 1957 року у церкві проводилися також Служби Божі за східним обрядом, a в 1991 році собор віддали українській греко-католицькій громаді в обмін на церкву св. Терези, яка раніше виконувала функцію кафедрального собору. Адреса: ul. Karmelicka


Будівництво сакрального комплексу розпочалось у 1754 році, а завершилось у 1778. Перед головним входом у храм стоять три скульптури XVIII ст., які створив львівський скульптор Фабіан Фесінґер: Непорочного зачаття Богородиці, блаженного Яна Дунса Шкота і св. Ідзя. На верхній частині фасаду костелу зроблений напис латинською мовою: "Domine De Tuis Donis Oferimus Tibi", що в перекладі на українську означає: "Тобі Господи приносимо дари, які Ти нам дарував". Адреса: ul. Franciszkańska 3

                         







У Перемишлі є "свій" Швейк. Адже саме в цьому місті бравого вояка було засуджено до страти за уявну зраду Цсареві. Але потм його виправдали :)


...а також своя річка. Перемишль лежить над річками Сян та Вігор.





Багато туристів для відпочинку радили одні і ті ж цукерні, дуже нахвалюючи їх. Отож довго не роздумуючи я скористалася їхніми порадами. І не пошкодувала. В одній з них, а саме в Jutrzenka, я скуштувала неймовірно смачний сирник та каву. Кав'ярня є затишною і з величезним вибором солодощів.



В іншій цукурні Fiore я куштувала шоколадний десерт, про який не можу досі забути :) Такої смакоти я ще не пробувала. В кав'ярні величезний вибір морозива, тортиків та десертів. Рекомендую.


На цьому все. Прийшла справжня весна, яка надзвичайно мотивує на нові подорожі та пригоди.




1 коментар:

  1. Анонім30.03.14, 13:30

    дуже гарно, треба обовязково відвідати усією сімєю. )

    ВідповістиВидалити