23 липня 2013 р.

Волинська ікона




Музей волинської ікони - єдиний музей в Україні, який репрезентує регіональну волинську школу іконопису. Відкритий у серпні 1993 р.

Волинське малярство - одна з найяскравіших сторінок української культури. Його розквіт, підгрунттям якого було традиції, започатковані епохою Київської Русі, припадає на XVI-XVII ст.

Йов Кондзелевич, Св. Георгій, XVIII ст.
Волинським іконам притаманні дотримання східної іконописної традиції з поступовим наростанням західноєвропейських впливів. Найпоширенішими їх проявами є орнаментована декорація тла, використання реалістичних елементів і етнографічних мотивів.

Відмінною рисою ікон є колорит, який будується на гармонійному поєднанні вохристого, "цеглового", блідорожевого, сіро-голубого, смарагдового кольорів.

Волинські майстри писали ікони традиційно темперними фарбами по крейдяно-клейових груетах на соснових чи липових дошках. Тло ікони гравіювали рослинним орнаментом, золотили або сріблили.

Перехід до живописного напрямку у волинському іконопису XVIІ-XVIIІ ст. приносить зміни в технологію письма - для передачі об'єму і фактури поряд з темперою застосовують олійні фарби та кольоровий лак.


Експозиція музею всеохоплююча і надзвичайно цілісна. У восьми залах музею експонується більше 100 ікон XVI-XVIIІ ст. Монументальні ікони "Спас у славі" XVI ст., "Богородиця Одигітрія" XVI ст., "Спас на престолі з чотирма ангелами" XVIІ ст. вражають величчю і внутрішнім спокоєм.

Твори кола "Волинського іконописця 1630 року": "Богородиця Одигітрія", "Покрова", "Юрій Змієборець з житієм" вирізняються аскетичністю і статичністю образів.

Михнівський малярський осередок кінця XVIІ-початку XVII ст., репрезентують ікони "Причащання Святого Онуфрія", "Різдво Богородиці".

Йов Кондзелевич, Спас Вседержитель, XVIII ст.
В музеї експонуються твори видатного українського іконописця Йова Кондзелевича (1667-після 1740рр.), які є вершиною професійного малярства Волині.

0 коментарі:

Дописати коментар