8 червня 2013 р.

Палац Потоцьких, Львів


Справжньою окрасою вулиці Коперника у Львові є палац Потоцьких. Крізь ажурні грати парадних воріт велично і імпозантно підноситься він серед навколишніх будівель. Землі ці здавна називалися Хорунщиною, тому що ще в XVII ст. належали хорунжому Стефану Потоцькому.


В кінці XIX ст. граф Альфред II Потоцький, політичний діяч і намісник Галичини, вирішив побудувати палац.


Спочатку тут був парк і невелика садиба (така собі мисливський садиба на болотистому березі Полтви), що належить Потоцькому.


Граф був відомий як меценат і поціновувач саме французької архітектури, з цього вибрав проект француза-архітектора Луї д’Овернь, адаптував який і керував будівництвом архітектор Ю. Цибульський. У 1861 р. садибу розібрали і, в кінці 80-х, почали будівництво (воно б почалося і раніше, та граф все пропадав в улюбленому маєтку в Ланцуті).


До нещастя граф не дожив до його закінчення. Завершував будівництво палацу син Альфреда Роман Потоцький.


Палац був побудований в стилі барокового класицизму: має три поверхи і мансарду.


Будівля «Н»-подібна в плані, вікна прикрашені ліпниною, головний вхід має портик, праворуч і ліворуч до його арок ведуть дві під’їзні доріжки.


Палац був задуманий для парадних прийомів і зустрічей, все в ньому для цього було передбачено — численні вітальні, широкий двір для карет.


Головний фасад від вул. Коперника відокремлюють масивні ковані ворота, з боків два флігелі для сторожа. З боку заднього фасаду палац має терасу, напівкруглі сходинки з балюстрадою спускаються прямо в парк.


Інтер’єр палацу був оформлений в стилі Людовика XVI.


Зали Блакитний, Дзеркальний, Червоний... Стіни затягнуті відповідного кольору шпалерами, багато ліпнини, позолоти, каміни, прикрашені позолоченою бронзою, мармуром, живописом.


Справжнє захоплення викликає танцювальний зал (дзеркальний) і блакитна вітальня, колишня їдальня графа. Каміни, частково настінний живопис і ліпнина, збереглися до наших днів.


У 1919 р. святкувалося закінчення польсько-української війни. Під час показових польотів американський льотчик демонстрував вищий пілотаж і ... врізався в ліве крило палацу. Вибух паливних баків викликав пожежу і руйнування верхнього поверху, ремонт тривав до 30-х років.


Після Другої світової війни в палаці розміщувалися різні установи, поки після реставрації 1975 р. в ньому не відкрили Палац одруження.

Зрештою, палац віддали Львівській картинній галереї. Тепер в його залах розгорнуто експозицію інтер’єрів та європейського мистецтва XVIII ст., а також щорічно проходить книжковий форум видавців. Часто у палаці відбуваються конференції, презентації, камерні концерти, зустрічі політиків тощо. Текст статті взятий з potocki-palace-lviv.virtual.ua

0 коментарі:

Дописати коментар