6 травня 2013 р.

Венеція


Оповита легким туманом, Венеція завжди здавалася чимось казковим та далеким. І все-ж-таки це фантастичне місто можна і варто побачити не тільки на листівках та фільмах, він реально існує з усіма своїми каналами та мостами, соборами та площами. І враження від побаченого є незабутніми.


Однак ця красуня кожні п'ять років опускається під воду на два сантиметра. І, кажуть, що до кінця століття Венеція може зануритися під воду більше як на пів метра. Це відбувається, як правило, через підвищення рівня води у світовому океані та осіданні грунту, в який вбиті палі.


Неабиякий шарм місту надають вузенькі вулички та канали.




Найбільшим каналом Венеції є Гранд-канал. Він звивається через все місто у вигляді букви S. Найдешевшим способом прокататися по каналам є річний трамвайчик вапоретто, а найдорожчим, звичайно, гондоли.

Вигляд на Гранд-канал з моста Академії



Венеція - дивовижне місто. Тут немає автомобільних доріг, машин, світлофорів, скутерів. Замість них - канали, набережні, гондоли, мости. Мостів у Венеції більше як 400. Найвідомішим серед них є міст Ріальто. Протягом кількох століть він був єдиною переправою через Великий канал. Ще одним популярним мостом є Міст Зітхань, побудований Антоніо Конті в VII ст. Міст поєднує будівлю Палацу дожів, в якому розташувався зал суду та в'язниця. Назва мосту походить не від зітхань закоханих, а від зітхань засуджених, які проходячи під вартою по цьому мосту в останнє оберталися і бачили це прекрасне місто. Самим старим є дерев'яний міст Арсенале, який був побудований десь в XVI-XVII століттях.


Серед туристів є популярною прогулянка на гондолі. Кількість ліцензій на роботу гондельєром є обмеженою. Самі ж ліцензії можуть передаватися у спадок від батька до сина. Мало хто знає, що розміри самої гондоли чітко встановлені законом, починаючи з VIІI ст. Довжина човна складає 11,05 м, а ширина 140 см, вага становить майже 400 кг. При виготовленні цього човна використовують 9 сортів дерева. По своїй формі гондола є асиметричною, що дозволяє керувати нею за допомогою одного весла.




Гранд-канал



Серед найцікавіших архітектурних пам'яток Венеції є Гранд-канал, палац дожів, площа та собор Сан-Марко, міст Ріальто, Академія та Міст Зітхань. Вартими уваги є острова Мурано, Бурано та Торчелло. До них можна добратися на вапаретто.






Що варто зробити у Венеції:

1. Відвідати Венеціанський карнавал - один з найзнаменитіших карнавалів світу. Головним героями цього незабутнього заходу є маски. Атмосферу карнавалу передати неможливо. Це потрібно бачити і навіть брати в ньому участь.

2. Побачити собор Сан-Марко - рідкісний приклад візантійської архітектури в Західній Європі. 

3. Сісти на річний трамвайчик і відправитися на прогулянку містом.

4. Прокинутися зранку і прогулятися містом без натовпу туристів.

5. Відвідати острови довкола міста. 


1 коментар: