6 квітня 2013 р.

Соборо Святого Віта, Прага

Собор святого Віта – національна святиня Чехії, перлина чеської та західноєвропейської архітектури, головний католицький собор Праги.


Величну споруду, яка представляє сьогодні собор, почали будувати в середині 14 століття. Хоча відомо, що вже в 925 році на місці сучасного храму з’явилася ротонда в ім’я святого Віта, християнського мученика часів Римської імперії. Її звели за наказом князя Вацлава, святого, який вважається сьогодні небесним покровителем країни.


Храм будувався майже 600 років у кілька етапів, починаючи з 21 листопада 1344 – дата офіційного початку будівництва собору. Первісним його архітектором виступив Маттіас з французького міста Аррас. Саме ним був розроблений вигляд майбутнього собору, хоча згодом він був дещо видозмінений.


Змінювалися правителі і архітектори, і кожен привносив в будівлю щось своє. Остаточний свій вигляд храм набув лише в 1929 році.


Сьогодні цю споруду в стилі готики прикрашає найдавніша в Чехії мозаїка під назвою «Страшний суд» (1371-1372), всередині знаходиться безліч скульптур членів королівської родини, фасад багато оздоблений кам’яним різьбленням, а дзвіниця довгий час був найвищою спорудою в Празі.


Все будівля храму немов би прагне вгору, через кругові віконні рами на дивовижної роботи вітражі ллється сонячне світло, граючи на ликах святих.


Собор святого Віта – самий місткий в Чехії, довжина його нефа – 124 метри.


У різні роки і століття тут коронували правителів країни і відспівували їх, проводжаючи в останню путь.


Храм є усипальницею королів Богемії.


Особливе місце серед поховань займає капела святого Вацлава, побудована в період з 1362 по 1364 роки.


Це справжній витвір середньовічного мистецтва, споруджений над гробницею святого, багато прикрашений мозаїкою з напівкоштовних каменів і розписами. У ньому зберігаються королівські регалії, включаючи корону, якою коронувалися протягом століть королі Богемії.

Текст статті взятий з вСвіті

1 коментар: