27 вересня 2012 р.

Дубровнік, Хорватія


Дубровник – стародавнє місто Хорватії на узбережжі Адріатики. Його не випадково називають "Перлиною Адріатики". При вигляді фортеці старого міста просто німієш від захвату. Розглядаючи в Дубровнику стародавні камені фортець Хорватії, скріплені розчином на основі яєць, зовсім забуваєш, що ти тут тільки турист. Починає здаватися, що час повернувся назад і ти - чи то венеціанський купець, що приплив сюди зі своїми товарами, чи то хорватська мореплавець, що збирається на світанку покинути рідний порт.



Багато разів вороги Хорватії намагалися заволодіти Дубровником, столицею багатою та сильною Дубровницької республіки. Краса і багатство цього міста не давали спокою численним загарбникам. Але, завдяки своїй мудрій дипломатії, Дубровник залишався вільним і незалежним. Гуляючи старими вулицями стародавнього Дубровника, розглядаючи бруківку, яка збереглися ще з тих давніх часів, відчуваєш, як машина часу переносить тебе на сотні років тому. Ті ж червоні дахи з черепиці, те ж море, ті ж самі гори. Ось з цього місця вартове спостерігав за кораблями венеціанських купців, які входили в гавань, ось ці самі гармати стріляли в знак вітання, коли до міста наближався черговий торговий флот.


Не даремно в Хорватії Дубровник визнано ЮНЕСКО одним з найкрасивіших міст епохи Відродження. Він ні в чому не поступається таким визнаним містах-пам'ятників, як Венеція або Амстердам . Куди б не впав ваш погляд, все приголомшує ваше уяву: старовинні собори, фонтани з дивно чистою водою, яку можна пити, абсолютно нічого не побоюючись, костюмовані охоронці з алебардами, які крокують під бій барабана - це все Дубровник.


Піднімаючись вузенькою хорватською вуличкою в гору, ви можете сісти відпочити прямо на сходах, на яких дбайливі місцеві жителі розклали подушки для втомлених мандрівників. Тут же, прямо під відкритим небом, розташовуються маленькі ресторанчики. Увечері, втомившись від прогулянок по Дубровнику, в Хорватії найкраще неквапливо повечеряти в ресторані під відкритим небом, який розташовано прямо біля міської стіни. День згасає, яскраві фарби поступово блякнуть, шум моря заспокоює. Калейдоскоп вражень поступово складається в картину. Що ще треба для щастя?... А після вечері ви можете спуститися до теплого моря, прихопивши з собою пляшечку легкого місцевого вина. Дикі солодкі помідори тут ростуть прямо під ногами. Так що про закуски можете не турбуватися.



Небесним покровителем міста Дубровника вважається в святої Влах. Його зображення, висічене з каменю, яке ви можете бачити всюди в Хорватії і зокрема в Дубровнику. Святий Влах зустрічає вас при в'їзді в місто - його зображення знаходиться над міськими воротами. У Хорватії над входами в численні собори і церкви ви неодмінно побачите зображення цього святого. Святий Влах захищав місто Дубровник від загарбників Хорватії - на стінах фортеці ви теж знайдете його зображення.


Старовинне легенда розповідає, що священик місцевого кафедрального собору у сні побачив Святого Влаха, який попередив його, що наближаються кораблі венеціанців, щоб захопити місто Дубровник. Завдяки цьому попередженню городяни зуміли захистити свій улюблений Дубровник. У Хорватії це сталося в Xстолітті. Але через півтора століття венеціанці все-таки захопили це настільки зручно розташований порт. І тільки в 1358 році в Хорватії Дубровник знову став незалежним містом.


В історичному центрі міста Дубровніка знаходиться старовинна церква, яка дивно нагадує церкву Святого Марка в Венеції. Архітектором цього собору був венеціанець, який і взяв за зразок церкву свого рідного міста. Це зовсім не означало, що в Дубровнику або в Хорватії не було своїх чудових архітекторів. Міська влада цим своїм кроком вирішили показати, що ворожнеча з Венецією - це далеке минуле. Вони виявилися мудрими дипломатами.

Сьогодні, туристи, які відвідують Хорватію і зокрема Дубровник, можуть легко уявити собі ті далекі часи, коли з кріпосної стіни захисники міста обстрілювали ворожі суду, що намагаються увійти в гавань. Музеї, розташовані зараз в баштах фортеці розкажуть про історію Хорватії і славного Дубровника. Там є Археологічний музей, Морський музей, Етнографічний музей. Відвідавши ці музеї, ви ближче познайомитеся з історією та побутом славного міста Дубровника і Хорватії. Але слава Дубровника не залишилася тільки минулого Хорватії.



Унікальна архітектура, чудова природа і найдавніша історія перетворили Дубровник в дійсний діамант Хорватії. Стара частина Дубровника нагадує знаменитий італійський місто, тому місто так і прозвали - хорватської Венецією, хоча каналів в Дубровнику немає, але його схожість у Хорватії досягається швидше за рахунок чудових кварталів, які оточують стародавні кріпосні стіни з вежами. За рахунок того, що ці стіни знаходяться на виступаючому в море скелястому мисі, і створюється відчуття, начебто місто знаходиться на воді.



До речі, кріпосна стіна є однією з головних архітектурних цінностей Дубровника. Вона практично не була пошкоджена за довгі століття, і до цих пір залишається ідеальним місцем для прогулянки - фактично по ній можна обійти весь Старе місто. Перед вами відкриється дивовижний вид - вузькі вулички Дубровника, червоні дахи, вежі з тонкими флюгерами, а також саме розкішне море. Спустившись зі стіни, обов'язково пройдіться по вулиці Страдун, яка веде до старовинних воріт Пиле, загляньте на францисканський монастир, поява якого датована XIV ст. і вслухайтеся в «голос» знаменитого Великого фонтану Онофріо, який знаходиться на монастирській площі і названий на честь його архітектора Онофріо де ла Кава. Потім прогуляйтеся до площі Ложа, де знайдете Малий Онофріо, міську ратушу і церква святого Влаха, який вважається покровителем Дубровніка.в Хорватії про цю церкву особлива історія - тут знаходиться «патрона» - позолочена срібна статуя, що виробляє незабутнє враження.


Але найголовніша цінність Дубровника - звичайно ж, море Хорватії. Знаменитий Жак-Ів Кусто називав його найчистішим у всій Адріатиці, яка і без того славиться кришталевості своєї морської води. Навіть з ілюмінатора літака можна побачити дно в цих місцях - настільки чиста тутешня вода. Але навіть і без цього уточнення Хорватію і Дубровник можна вважати справжнім раєм на землі - саме так її назвав письменник Бернард Шоу, який хоч і був великим скептиком свого часу, проте від цієї країни був просто в захваті.
Текст статті взятий з mandrivky.org.ua