25 серпня 2012 р.

Котор, Чорногорія


Котор - розташований в однієї з найпрекрасніших заток - Боко-Каторській затоці. Є містом торговців і знаменитих мореплавців. 



Старий Котор - одине з найкращих середньовічних міст цієї частини Середземномор'я, що збереглися до сьогодні. Місто зберегло міський устрій, характерний для міст, побудованих в XI - XIV ст. Середньовічна архітектура і багаточисельні пам'ятки культурної спадщини сприяли тому, що ЮНЕСКО внесло Котор в список "Світової природної та історичної спадщини". 



З північного сходу Котор оточений гірською грядою, на схилах якої збереглися старовинні фортечні стіни з баштами. З південного заходу місто обмежене водами Которської затоки.


В даний час Котор є популярним місцем туризму, у тому числі міжнародного. Сприятливий клімат, а також вигідне географічне положення зумовили виникнення селищ на території сучасного Котора ще в античні часи. Спочатку там жили іллірійци, а потім місто по черзі входило до складу Візантійської імперії, Сербської держави, Венеціанської республіки.



Зараз Котор – місто театралізованих шоу, національних фестивалів, яскравих карнавалів, що безумовно надовго залишаються у пам'яті тих, хто хоч раз брав у них участь. Старе місто оточене фортечною стіною і водяним ровом.



За стінами - невеликі кам'яні будинки, вузькі вулиці, безліч кафе і магазинчиків.



У центрі є 3 церкви. Все Старе місто можна обійти за півгодини.




Відразу за містом - підніжжя гори. Красу міста підкреслює потужна фортифікаційна система, яка охороняється як пам'ятник світової культури, в її основі лежать кріпосні стіни заввишки до 20 і шириною до 15 метрів.




При цьому стіни оточують не лише сам старий Котор, але і піднімаються високо в гори, до фортеці Святого Івана. Їх довжина складає 4,5 км. Вище знаходиться покинута церква і на самому верху старовинний бастіон.


Подорож на самий верх займе близько 50-60 хвилин. Але це того вартує - з висоти відкривається приголомшливий вигляд на навколишні гори, Которську затоку, Котор і сусідні селища.



Текст статті взятий з colosseum.in.ua/

1 коментар: