17 серпня 2012 р.

Будва, Чорногорія


Будва рахується одним з найстаріших міст Адріатики, місту більше двох тисяч років. На території Будви знайдені сліди як римської, так і грецької цивілізації, в архітектурі відчувається візантійський, венеціанський та австрійський вплив. Слов'яни почали селитися на цій території вже в ХІ столітті.



Старе місто - це типове середземноморське місто-фортеця. За старовинними стінами знаходиться Цитадель, кілька церков та археологічний музей.



В древніх будинках з тесаного каміння розміщені кафе та ресторани, магазини та галереї.



Сьогодні Будва - туристичний центр чорногорського узбережжя, влітку тут проводяться фестивалі та концерти. Краса міста якраз і заключається в барвистості, тут відчувається вплив різних культур.


До початку ХХ століття територія Будви обмежувалася стінами Старого міста. Цікавим є те, що загальна площа старовинного міста цілими століттями не змінювалася, і кількість місцевого населення теж практично залишалася тою самою.



Старе місто оточене стіною з бійницями товщиною в два метри. Ця стіна була побудована венеціанцями в XV столітті для захисту від турків.


Піднявшись на фортечну стіну (вхід біля Цитаделі) можна побачити кілька сторожових веж для вартових, з круглими дахами та отворами для зброї.


Найбільшим історичним пам'ятником Старого міста є середньовічна Цитадель (Морська Фортеця Святої Марії).


Будувати фортецю почали ще в 840 роках. Ті стіни, які складають будівлю Цитаделі сьогодні, були лишень першою лінією оборонт міста. Друга лінія оборони знаходилася всередині, за воротами Цитаделі, і її фундамент можна побачити сьогодні. В ХХ столітті фортеця була реконструйована із застосуванням старих технологій обробки каміння.


В Цитаделі розміщений невеликий морський музей. Тут представлені моделі знаменитих суден XVII—XVIII ст. «Мейфлауер» та «Баунті». В музеї знаходиться колекція картин, діє унікальна бібліотека, де зберігаються книги XVI–XX століть.


Діючий католицький храм Святого Іоана - найбільший та найвідоміший храм Будви. Його висока шпиляста дзвіниця домінує над усім містом. В архітектурі присутні штрихи готичного стилю. Храм був побудований в VII столітті (з наступними перебудовами). Тут знаходиться чудотворна ікона Діви Марії з маленьким Ісусом.

Інформацію про історію міста взято з letsgomontenegro.com